Dmytro Aranchii Аrchitects

Обчислювальна | Алгоритмічна Архітектура

ЇхТамНема. Меморіал воїнам, що загинули в АТО, у місті Житомир

Інтеграція життя міста у монумент, створивюючи публічний та безбар’єрний простір для людей, – головна ідея проєкту. Монумент не має висотного акценту, він заглиблюється на два метри від рівня землі і лише на два метри підіймається. Таким чином відкидається стандарт типового пам’ятника радянських часів. Воронка, створена монументом, символізує рубець на тілі міста і відображає відбиток, який залишає вторгнення на територію України.

НАЗВА: ЇхТамНема
РОБОЧА НАЗВА: ZHT
РОЗТАШУВАННЯ: Житомир, Україна
ПЛОЩА: 3 250 м2
ДАТА: 2019
ПРОГРАМА: Пам’ятник загиблим воїнам АТО у центрі міста
СТАТУС: Концепція


АРХІТЕКТУРА: Dmytro Aranchii Architects
ГОЛОВНИЙ АРХІТЕКТОР: Дмитро Аранчій
ПРОЄКТНА КОМАНДА: Яна Гулько, Вадим Милостюк

Монумент відкриває для людей не лише можливість згадати про втрати, а й, що не менш важливо, можливість віднайти інших людей що стоять поряд.  Простір наголошує на тому, що місто має об’єднуватись, спілкуватись та творити разом Україну. Монумент показує цінність людського життя і викарбовує у пам’яті міста його втрату. Площа монументу ділиться на три зони: монумент, підземний прохід та громадський простір для відпочинку.

Монумент

Завдяки заглибленню та напівзакритості монументу відвідувач концентрується думками на подіях, які обірвали життя воїнів, чиї імена відображено на стіні, що простирається до неба. Всередені вирви втрачається візуальний зв’язок з оточенням. Нижче рівня землі монумент приглушує навколишній звук, шум зі сторони вулиці Перемоги, де рух автомобілів інтенсивний, тим самим стимулюючи наше аудіальне сприйняття та концентруючи його на більш важливих явищах. Доступ до монументу формується завдяки пандусу та широким сходам, які можуть бути місцями для сидіння. Сходи та стіна, на якій розташовано металеві таблички з іменами воїнів, виконані з бетону і сформовані грубою опалубкою.

Громадський простір

По інший бік стіни монументу розташовано громадський простір, де можна посидіти, відпочити, поспілкуватись з друзями, вийти перекусити в обід.

Підземний прохід

Монумент міг завадити найкоротшому шляху від переходу по площі. Тому було вирішено створити підземний безбар’єрний прохід, що формується завдяки пандусу і проходить крізь громадський простір монументу.

Аудіальне сприйняття

Завдяки заглибленню та стіні створюється шумова завіса для тих, хто знаходиться всередині простору меморіалу. Шум сконцентровано і напрямлено крізь отвори у стіні на відвідувачів. Це працює як психологічний вплив – звуки від автомобілів та людей, що сидять по інший бік стіни та спілкуються, пролітають крізь щілини. Шум підсилюється завдяки кам’яному покриттю підлоги у підземному проході який створює ефект гучних кроків у коридорі. Люди, що прийшли вшанувати героїв сприймають навколишній шум зовсім інакше. Відвідувачі чують звуки життя міста за стіною. Наче за спинами тиx, чиї імена написані на ній. Якби не відвага полеглиx воїнів, циx звуків могло б не бути.

Поділитися посиланням:

Comments are closed.